Vuokratulla moottoripyörällä reissuun

Vuokratulla moottoripyörällä reissuun

Minulla on ollut toistakymmentä vuotta oma moottoripyörä. Golfharrastuksen vuoksi ajaminen on jäänyt viime vuosina vähemmälle. 4 vuotta sitten ostin itselleni kunnollisen uuden matkapyörän BMW 1600 GTL ja siihen kaikki herkut. Vähän huonoa tuuriakin on sattunut ja keväällä 2014 vetäisin moottorikelkalla kunnon lipat ja kipeän jalan kanssa ajot jäivät tosi vähäksi. Seuraavana kesänä ei oikein enää rouvallekaan mopokyyti maistunut ja harrastus vähän hiipui. Viime kesänä hankimme lomapaikan Kalajoelta ja kylmän alkukesän myötä huomasin heinäkuun alkavan ja BMW.n mittariin oli kertynyt 1000 km. Nopeallakin laskutoimituksella kilometreille alkoi tulla hintaa. Päätös pyörän myymisestä oli päivä päivältä lähempänä. Koitin kepillä jäätä ja laitoin ilmoituksen Nettimotoon. Nopeasti minulle valkeni, ettei parinkymmenen tuhannen euron arvoiselle käytetylle pyörälle löydy ostajaa. Soitin Euro Motor Centerin Viitalan Heikille ja kysyin millä hinnalla saat Bemarini varmasti myytyä. Tehtiin kauppa niin, että hyvitys minulle jäi mielestäni hieman alakanttiin, mutta sovittiin kolmesta pitkän viikonlopun vuokrasta jollakin heidän pyöristään tulevina kesinä. Rouva pisti ajokamppeet myyntiin ja tänä vuonna meillä ei tarvittu pyörän vakuutuksia eikä talvisäilytystä.

Mitä, siis tämäkö on vuokrapyörä?

Useita vuosia on käyty yhden kaveriporukan kanssa 4-5 päivän reissu. Useimmiten Norjassa, mutta tänä vuonna lähtö oli Ruotsiin Gotlantiin. Ensimmäisen päivän ajomatkaksi oli suunniteltu väli Oulusta Turkuun. Pyysin EMC.ltä pyörää jo perjantaiksi, jotta saisin vähän totutella matkakumppaniin ja ajaa matkaa vaikka useammassa pätkässä. Yllätys oli suuri kun menin hakemaan pyörää, niin Heikki esitteli myyntirivistä upouuden GS 1200 Rallyen madalletulla penkillä. Mitä, siis tämäkö on vuokrapyörä? Heikki kertoi heidän alkavan markkinoida vuokrausta isommassakin määrin yhteistyössä Lapland Hotelsin kanssa. He myyvät jopa valmiiksi paketoituja matkoja reitteineen ja majoituksineen. Pääkohderyhmänä on kuitenkin ulkomaiset matkailijat.

Heikki opasti miten avaimeton käyttö onnistuu. Miten saadaan tankki auki ja miten ”rattilukko” päälle. Ei muuta kuin kamat päälle ja pakkaamaan moottoripyörää. Sivulaukut olivat levitettävissä todella isoiksi ja mukaan kyllä tavaraa sopi huomattavasti enemmän kuin olisi tarpeen. Pakkasin vaatteeni ja tavarat ruokakaupoista nykyisin saatavilla oleviin ”pienempiin Ikea kasseihin”. Kassit on keveät ja muokkaantuvat hyvin sivulaukkujen sisään. Näillä kasseilla oli helppo majoittuessa aina kantaa tavarat huoneeseen yms. Kun olen tottunut ajamaan isomman tuulilasin takaa, minua hieman hirvitti kuinka paljon olen tuulen ja sateen riepoteltavana. Niinpä puin hieman reilummasti päälle. Laitoin IPhoneen omat kuulokkeet paikalle ja Spotifystä oman soittolistan päälle. Kuulokkeiden mikrofonin asetin niin, että saan sen nätisti käsiini ajon aikana. Pystyin siis säätämään volumet, sekä ottamaan puhelut vastaan.

Ykkönen silmään ja menoksi. Vaihteisto toimi tarkasti ja täsmällisesti. Joissakin aiemmissa pyörissäni oli vaihteen kytkennän yhteydessä selkeä rusahdus ja pieni pyörän liikahdus samassa. Tässä vaihteen kytkeytyminen oli vain täsmällinen naksahdus ja vaihde oli paikallaan. Ison boxeri moottorin vääntö ja rauhallinen, varma tunne oli helpottavaa. Risteykset ja liikkeellelähdöt olivat kuin leikkiä vain. Ei kummempia kierrosten nostoja ennen kytkimen nostoa, koneen sammuminen ei tuntunut edes realistiselta vaihtoehdolta. Kaikki käyttöjärjestelmät olivat tuttuja entisistä Bemareista. Tuntuupa helpolta, todella helpolta. Siitä moottoritielle ja valmistauduin kohtaamaan ankaran tuulen ja ajoviiman riepotuksen, mutta ei. Katteiden muotoilu ohjasi ajoviiman hyvin pois ja 110 mittarissa ei tuntunut juurikaan kovalta vauhdilta. Kypärän alle ajoviima toi sen verran pyörrettä, että kypärämelu oli jonkin verran GTL ää suurempi. Heti ekalla tauolla olisi syytä ottaa vaatetta vähemmäksi, kyllä tässä tarkenee.

Ajaminen maistui ja pienet sadekuurot eivät matkaa haitanneet.

Limingassa tankattiin tankki täyteen ja kohden etelää. Ajattelin, että tämän tyyppisessä pyörässä mahtaa kuitenkin istumalihakset olla tiukoilla ja parin sadan kilometrin matka olisi ollut riittävä eka päivälle. Mitä vielä. Ajoasento antoi hyvät mahdollisuudet liikkua ja vaihtaa asentoa. Kun nousi seisomaan ja ajoi jalkatapeilla seisten, niin ajo tuntui jopa helpommalta ja suoraan edestä vapaana tuleva ilmavirta vaimensi kypärämelunkin täysin. Parin sadan kilsan päästä pysähdyin huoltsikalle ja tunnustelin itseäni. Olisiko tarpeen alkaa katsomaan majoitusta? Ei missään nimessä. Ajaminen maistui ja pienet sadekuurot eivät matkaa haitanneet. Niin sitä raapaistiin 500 km ja meni keveästi. Heti alusta saakka aloin ajamaan vakionopeuden säätimellä.  Lauantaina aamulla kävin vielä mutkan Hämeenlinnassa ja sitten Turkuun kohtaamispaikalle.

Laivaan saapuessa mietin mitenhän pyörä tulisi sitoa. Meidät pakattiin todella ahtaasti kaksi moottoripyörää rinnakkain ja sidontalenkkejä ja liinoja oli todella vähän. Päätin sitoa pyörän sivujalalle. Sammutin Bemarin ja kytkin ykkösvaihteen päälle sekä lukitsin ohjauksen vasemmalle ääriasentoon. Sidontaliinan kiinnitin sivujalan vierestä rungosta vasemmalle reunaan alas kiinni. Kun kiristin liinan ja kokeilin liikuttaa pyörää, huomasin sidonnan olevaa todella tukeva.

”Gessun” kanssa hyvät kaverit

Ruotsin reissu sujui todella hyvin. Meistä tuli ”Gessun” kanssa hyvät kaverit. GS 1200 oli todella urheilullinen ja ärhäkkä kun sitä siinä tarkoituksessa komensi. Alustan säätöjä ja ajomoodia oli mukava vaihdella ja saada näin pyörästä erilaisia ominaisuuksia esiin. Joku reissukavereista yllytti käyttämään vaihteenvaihtoavustajaa ja näin sitä opittiin ajamaan ilman turhaa kytkimen räpellystä. Ykkösestä ylöspäin vaihteet toimivat pelkällä polkimen liikkeellä ja keveällä vedon kevennyksellä. Samoin toimittiin myös vaihteita alaspäin tullessa. Tämä oli todella  miellyttävä ja helppokäyttöinen toiminto.

Paluumatkalle sain vaihdettua kaverilta EMC.n vuokraaman GS 1200 Adventuren joka oli korkeammalla alustalla ja isommalla katteella sekä tankilla. Hyvä oli tämäkin kampe. Jotenkin häkellyttävää oli kun tankkauksen jälkeen ajotietokone osoitti toimintasäteen olevan yli 500 km. Taitaa vessahätä yllättää kuskin ennen tankkaustarvetta.  Paluumatkalla juttelin yhden Gold Wing kuskin kanssa. Hän kertoi heillä olevan joka vuosi pitkä turnee Keski-Euroopassa ja rouvan halusta heillä on oltava matkapyöränä tuo nimenomainen laite. Mutta kaveri aikoi käydä kyselemässä EMC:ltä Gessua itselleen muutaman päivän lapin turneeseen. Näin Wingi pysyy heillä omassa tarkoituksessaan ja isäntä saa joskus viihdyttää itseään Gessulla.

Kaiken kaikkiaan vuokraaminen tutui tosi hyvältä ratkaisulta. Hinta 185 € / päivä sisältäen 250 km tuntui minusta edulliselta. Alla oli uusi ajokki uusilla renkailla, ilman huoltotarpeita. Joskus Tromsaan mennessä allekirjoittaneen ajokista paistoi takarenkaasta kankaat jo Kiirunassa.  Vuokrauksessa tiesin kaiken olevan kunnossa. Jos arvelisin minulla tulevan 10 – 15 ajopäivää kesässä, niin tämä ratkaisu olisi sittenkin halvempi kuin omistaminen.

Suosittelen vuokrausta lämpimästi.

 

– Kirjoittaja on viiskymppinen golfiin hurahtanut motoristi.

 

 

JAA TÄMÄ ARTIKKELI

Kategoriat

Kategoriat

TILAA UUTISKIRJE