BMW – pannuja, kattiloita ja parhaita pyöriä

BMW – pannuja, kattiloita ja parhaita pyöriä

BMW – pannuja, kattiloita ja muita keittiötarvikkeita jo vuodesta 1945.

Näin voisi tämä saksalainen, legendaarinen ajoneuvojen valmistaja mainostaa itseään tänään, jos liittoutuneiden sille toisen maailmansodan jälkeen langettama kielto valmistaa moottorajoneuvoja olisi jäänyt pysyvästi voimaan.  BMW tuotti tuolloin ”hengen pitimiksi” kodintarvikkeiden lisäksi muun muassa polkupyöriä, kunnes se sai luvan jatkaa omassa leipälajissaan moottoriajoneuvojen valmistajana vuonna 1948 – ja jatkoi silloin muuten nimenomaan moottoripyörillä. Tämä kohta historiassa on merkityksellinen myös meille Euro Motor Centerillä, sillä olemme toimineet vuosien ajan BMW:n moottoripyörien valtuutettuna jälleenmyyjänä ja huoltoliikkeenä. Jos BMW olisi kattilafirma, olisi tämä yhteistyö jäänyt syntymättä, sillä vaikka meillä kaupataan myös varaosia, tarvikkeita ja Motulin voiteluaineita, niin padat ja kattilat puuttuvat valikoimastamme.

Alussa oli moottoripyörä

BMW syntyi kolmen yrityksen yhteenliittymänä vuonna 1916. Kirjainyhdistelmän takaa löytyvä Bayerische Motoren Werke tuli nimeksi vuonna 1917, jolloin yhtiön leipätyötä olivat erilaiset moottorit. Ensimmäisen ajoneuvonsa yhtiö valmisti vuonna 1923. Tuo ajoneuvo oli moottoripyörä, mallia R 32. Jo R 32:ssa olivat olemassa Bemarin pyörille tunnusomaiset bokserimoottori ja kardaaniveto, vaikka nykyisin myös muunlaisia teknisiä ratkaisuja pyörissä nähdään.

Autojen valmistus käynnistyi vuonna 1928 Thuringenin osavaltiossa yrityskaupan ja Austin-merkin lisensoidun valmistamisen myötä. Omat mallit tulivat kuvioon varsin pian, ja jo vuonna 1933 päivänvalon näki BMW 303, ensimmäinen auto, jossa oli Bemarille tunnusomaiset ”munuaiset” keulassa.

Kohti toista maailmansotaa tultaessa Saksan hallinto alkoi voimakkaasti tukea lentokonemoottoreiden valmistusta, sillä niitä tarvittiin Luftewaffen (Saksan ilmavoimat) tarpeisiin. Tämä näkyi myös BMW:llä, josta tuli sotien aikana virallisesti asevalmistaja, ja muu kuin lentokonemoottorituotanto kutistui minimiin. Sotien jälkeisen valmistuskiellon lisäksi useiden tehtaiden purkaminen Yhdysvaltain armeijan määräyksestä vaikeutti tuohon aikaan yhtiön asemaa.

Ja jatkossa oli moottoripyörä

Mutta niin kuin jo mainittiin, moottoripyörällä päästiin jatkamaan ja ensimmäinen kiellon jälkeinen tuote oli mallia R 24. Se oli menestys luoden pohjaa yhtiön nousulle sodan jaloista. Vaikeuksia oli toki edessä, yhtenä dramaattisena käännekohtana vuosi 1959, jolloin veloissa ollut BMW oli yhdistymässä Daimler-Benzin kanssa. Pienet osakkeenomistajat, työntekijät ja jälleenmyyjät vastustivat tätä ankarasti ja saivat torpedoitua hankkeen. Valtio tuli apuun ja Herbert Quandt kasvatti omistustaan yhtiössä. Vuonna 1961 Frankfurtin näyttelyssä esiteltiin automalli 1500, joka sementoi BMW:n aseman modernina ajoneuvonvalmistajana. Menestys vaikutti myös moottoripyöräpuolelle, sillä niiden valmistus siirtyi kapasiteettipulan vuoksi Munchenistä Berlin-Spandauhun vuonna 1969, missä se on tänäkin päivänä.

Ja lopussa oli moottoripyörä

Millaisia pyöriä BMW, tai oikeastaan yhtiön moottoripyöräosasto BMW Motorrad nykyisin valmistaa? Luotettavia ja kestäviä pyöriä kaikkiin käyttötarkoituksiin. Vakaus ja varmuus kovissakin vauhdeissa on aina ollut Bemareiden tavaramerkki. Pääsuunnittelija Edgar Heinrichin käsistä lähtee monipuolinen mallisto, tarjolla on matkapyörää ja urheilullisia vaihtoehtoja, kaikkiaan kuusi eri tuoteperhettä. Kilpailuissakin on tullut menestystä. BMW:n moottoripyörillä on voitettu Dakar-ralli kuusi kertaa. Legendaarisessa Mansaarten kisassa BMW:n pyörillä otettiin viime vuonna kaksoisvoitto.

Eräs harrastaja ja meidän asiakkaamme arvioi BMW:n pyöriä näin. ”Kyllä se on se kokonaisuus, joka BMW:llä toimii, ja muutkin ovat sen huomanneet. Meidän 18 hengen porukassa oli viime reissulla 16 ajajalla Bemarin pyörä. Melkeinpä kaikkia merkkejä olen kokeillut, mutta muita minulla ei ole koskaan ollut. Euro Motor Centerillä homma toimii – parhaaseen ajoaikaan pyörä ei seiso huollossa, vaan palvelu pelaa nopeasti ja sujuvasti.”

Haluatko sinäkin BMW moottoripyörän parhaalla palvelulla höystettynä? Tutustu BMW mallistoomme täältä.

JAA TÄMÄ ARTIKKELI