Search
Close this search box.

Motoristi, huomioi hiekka ja jää keväällä

Motoristi, huomioi hiekka ja jää keväällä

Kaksipyöräinen on, niin kuin tiedämme, nelipyöräistä herkempi liukkaissa olosuhteissa

Hartaasti odotettu moottoripyöräilykausi alkaa olla käsillä, kun lakaisukoneet alkavat kerätä teiltä hiekkaa talteen. Motoristin on kuitenkin hyvä huomioida tieolosuhteet erityisesti näin keväällä, sillä irtohiekka ja yöpakkaset saattavat aiheuttaa yllätyksiä.

Viime viikkoina kevät on ollut poikkeuksellisen kylmä – näin kylmää on tilastollisesti kerran kymmenessä vuodessa. Toki kevät kaikkinensa on leudohkon talven myötä aikaisessa, niin kuin viime vuosina on ollut tapana, mutta onpa lintujen kevätmuuttokin hieman pysähdyksissä poikkeuksellisten yöpakkasten vuoksi – suuret sorsaparvet odottelevat eteläisessä Suomessa säiden lämpiämistä, ennen kuin siirtyvät tänne pohjoiseen.

Samalla tavalla myös motoristit ovat vielä odottavalla kannalla, vaikka innokkaimmat ovat jo menopelinsä tallista kaivaneet. Ennusteiden mukaan yöpakkaset jatkuvat vapun tienoille asti, ja maantiet saattavat olla aamuisin jäässä. Moottoripyöräily on oikeilla varusteilla ja hyvissä olosuhteissa turvallinen harrastus – olennaista on olosuhteiden oikeanlainen huomioiminen.

Myös autoilijoiden tulee muistaa keväiset ajo-olosuhteet, vaikka hiekkaiset tiet eivät autoilijoita suuremmin häiritse. Moottoripyörällä pitää kaarteet ajaa irtohiekan vuoksi vielä varovasti, ja autoilijoiden tulee sovittaa vauhtinsa sen mukaan. Malttia kaivataan kaikilta liikenteessä, jokaisessa tilanteessa. Kyllä motoristit hiekan poistuttua kääntävät kahvaa sen verran, että autoilijatkin pääsevät rajoitusten sallimalla vauhdilla määränpäähänsä.

Maanteillä pito voi vaihdella hiekan ja jään poissa ollessakin. Tiemerkinnät, lehdet ja erilaiset roskat saattavat aiheuttaa liukastelua. Myös märkä asfaltti ja maanteiden pikipaikkaukset vaikuttavat moottoripyörän pitoon – kaksipyöräinen on, niin kuin tiedämme, nelipyöräistä herkempi liukkaissa olosuhteissa.

Moottoripyörien tekniikka kehittyy

Moottoripyörien tekniikka kehittyy koko ajan, ja esimerkiksi ABS-jarrut ovat vuoden 2016 alusta asti olleet EU-alueella uusissa moottoripyörissä pakollinen varuste. Tästä on pitkälti kiittäminen EMC:n asiakkaille tuttua BMW:tä, joka toi ABS-jarrut moottoripyöriin jo vuonna 1988. BMW:n moottoripyöräliiketoiminnasta vastaava BMW Motorrad on osana Turvallisuus 360° -ohjelmaansa tuonut sittemmin julki ABS Pro –jarrut, jotka toimivat pyörän kantatessakin. BMW:n turvallisuusohjelma on esimerkillisesti vienyt moottoripyöräilyn turvallisuutta eteenpäin myös muilla teknisillä ratkaisuilla, ajovarusteilla ja koulutuksella. Tutustu BMW-moottoripyöriimme täältä.

Ajellaanhan turvallisesti maanteillä ja maastossa!

JAA TÄMÄ ARTIKKELI

TILAA UUTISKIRJE

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi ja saat uutiset ja tarjoukset tietoosi aina ensimmäisenä!